Noëlla Elpers

Noëlla Elpers schrijft romans en toneelstukken voor kinderen. Haar jongerenroman ¡Dolores!, over een dwergmeisje in de middeleeuwen, is in 2008 genomineerd voor de Gouden Uil. Eerder al kreeg het de Thea Beckman Prijs, de prijs voor het beste historische verhaal en de Boekenleeuw.
 

Geboren:5 december 1959 te Koersel (België)
Werk:Ze werkt part-time in een bibliotheek en besteedt de rest van haar tijd aan schrijven.
Thuis:Noëlla en haar man hebben een dochter, Anna.
Eerste boek: Gringo de bliksemkater (1993)
Bijzonderheden: In 1994 richtte zij met haar echtgenoot (dichter) Peter Holvoet-Hanssen Het Kapersnest op: om bij jongeren liefde voor literatuur/poëzie en (kunst)geschiedenis aan te wakkeren.
Ooit gezegd: ´Vroeger tekende en schilderde ik heel graag. Als ik dan zo´n tekening liet zien vonden mensen dat gewoon ´mooi´ of ´niet mooi´. Ze leken nooit te begrijpen wat ik met die tekening wilde vertellen. Daarom ben ik het maar gaan opschrijven... Ik wilde dus eigenlijk verhalen vertellen en papier luistert geduldig.´


Boeken van Noëlla Elpers

Over het werk van Noëlla Elpers

De Vlaamse schrijfster Noëlla Elpers debuteerde in 1988 met een roman voor volwassenen. Daarna legde zij zich toe op het schrijven van kinderboeken en jeugdromans. In 1993 debuteerde zij voor kinderen met Gringo de bliksemkater. Daarin vertelt ze over de ´vondeling´ Gringo. Hij wordt gevonden in een doos en heeft een smoking aan. In De Pimpernel (2005) vertelt Elpers verder over Gringo. De oma van de 11-jarige Hannah woont bij hen in en is ziek; huiskat Gringo is oud, en haar ouders worden door haar nieuwe klasgenoten beschouwd als een stelletje zonderlingen. Hannah begint haar ouders met andere ogen te bekijken. Hannahs ouders blijken de volwassen versies van de hoofdpersonen uit Gringo de bliksemkater.
In 1997 kwam Elpers met haar eerste jeugdroman, Juffrouw Dondersteen. Daarin probeert 12-jarige Coppelia het raadsel van de Duivelsberg, waar de gevreesde juffrouw Dondersteen zou wonen, te ontraadselen. In 2001 verschijnt Beloega. Lila gaat heel anders naar haar hippie-achtige ouders kijken als ze verkering krijgt met Geoffrey, die haar ouders eigenaardig vindt en hun woonboot de Beloega een schroothoop noemt. Geheimen van de wijde zee (2003) dat speelt op het eiland Heimaey, gelegen voor de IJslandse kust. Drie jongeren leren elkaar daar kennen: Yorrick, die een Inuït-moeder heeft, Alison uit Schotland, al jaren bevriend met Yorrick, en de Belgische Jonathan. Het is het verhaal over de groei naar volwassenheid, dat het mede moet hebben van de sfeervolle beschrijvingen van dit exotische oord, waar de natuur de dienst uitmaakt.
¡Dolores! is haar eerste historische jeugdroman. In het vijftiende-eeuwse Spanje was het gebruikelijk dat een dwerg als nar in dienst trad van hoge heren. Dolores is zo´n dwerg, een brutaal en ongeremd meisje dat aanvankelijk uitbesteed wordt aan de plaatselijke kasteelheer en later door haar vader wordt verkocht aan koning Ferdinand. Zij wordt cadeau gedaan aan zijn dochter, de serieuze prinses Johanna, later bekend als Johanna de Waanzinnige. Tegelijk biedt deze rijke geschiedenis een beeld van het einde van de vijftiende eeuw, waarin onder meer de ontdekkingsreizen van Columbus een nieuwe tijd inluiden. Het boek behoorde in 2008 tot de genomineerde titels voor de Gouden Uil Jeugdliteratuur. Het boek werd in 2007 bekroond met de Thea Beckman Prijs.


Bibliografie selectie

1997 Juffrouw Dondersteen (De Vries-Brouwers)
2001 Beloega (Prometheus Lucifer)
2003 Geheimen van de wijde zee (Van Goor)
2005 De Pimpernel (Van Goor)
2007 Dolores (Van Goor)
2011 Vuurkraal (Van Goor)
2012 Malou van de Mussen (Van Goor)


Bekroningen

2007 Thea Beckman Prijs voor ¡Dolores!
2008 Boekenleeuw voor ¡Dolores!