15+

Nieuws, leestips, schrijversinterviews, acties en events rond (jongeren)literatuur.

Lezen: Toetsenbord schrijft Harry Potter-verhaal

15 december 2017

Voer een voorspellend toetsenbord de zeven Harry Potter-boeken en kijk wat dit er vervolgens zelf van brouwt. Zo ontstond ´Harry Potter and the Portrait of What Looked Like a Large Pile of Ash´.

Meer...

Filmtip: Wonderstruck

14 december 2017

Vorige week ging Wonderstruck in première. Het is het bijzondere verhaal naar het gelijknamige boek van Brian Selznick.

Meer...

Leestip: Onruststokers

13 december 2017

Haar moeder stierf toen ze 3 was, sindsdien woont Alena bij haar halfbroer en diens vriend. Maar waarom willen ze haar niets over haar moeder vertellen? Lees Onruststokers, het debuut van Catherine Barter.

Meer...

Prijs: Nachoem Wijnberg krijgt de P.C. Hooftprijs 2018

12 december 2017

Vanochtend is bekendgemaakt dat de P.C. Hooft-prijs 2018 wordt toegekend aan Nachoem Wijnberg. Deze prijs is bestemd voor het hele oeuvre van een auteur.

Meer...

Selfiewedstrijd: Mare is onze winnaar en Tobias krijgt doek van Thaïs

8 december 2017

[UPDATE] De jury had een lastige klus met al die prachtige inzendingen voor onze selfiewedstrijd. Uiteindelijk koos ze Mare als winnaar. Verder kwam Tobias als winnaar van de verloterij uit de bus.

Meer...

Filmtip: Vele hemels boven de zevende

7 december 2017

Nu de november kunstmaand weer voorbij is gaat Leesplein weer boekverfilmingen tippen. Deze week Vele hemels boven de zevende naar het boek van Griet Op de Beeck.

Meer...

Leestip: De eliminatie: wie is het waard om te blijven leven?

6 december 2017

Tien mensen zitten opgesloten. Vijf mogen leven, vijf moeten sterven. Wie beslist? Lees het in de spannende jongerenroman van Daniëlle Bakhuis: De eliminatie.

Meer...

Lees mee: De leestips van de Jonge Jury 2018 zijn bekend!

4 december 2017

Elf leestips staan voor je klaar, uitgekozen door de leden van het Jonge Jury Boekgenootschap. Ze maken je wegwijs in het enorme aanbod van boeken uit het afgelopen jaar. Lees je ook mee voor de Jonge Jury?

Meer...

Lees het: Sinterklaasgedicht van Ester Naomi Perquin

2 december 2017

Als Dichter des Vaderlands schrijft Ester Naomi Perquin gedichten over de actualiteit. Zo verscheen vandaag van haar het Sinterklaasgedicht ´Een of andere hoek´.

Meer...

Interview: Paolo Cognetti is domweg gelukkig in de bergen

1 december 2017

Voor de Italiaanse schrijver Paolo Cognetti kan 2017 niet meer stuk. Zijn roman De acht bergen kreeg prijs na prijs, ook van jongeren. Leesplein had een interview met hem.

Meer...